Report Small Mammal Sightings

Body

The Missouri Department of Conservation is taking reports for the following small mammal species. All are species of conservation concern. We are asking the public to report sightings so we can learn more about their locations and movements. 

Body

Brownish gray and speckled with black, the Franklin’s ground squirrel resembles an eastern gray squirrel but with a less bushy tail and smaller ears. It also has cheek pouches, longer claws, and a yellowish hue on its rump. Its tail is a mix of black and gray, blacker toward the tip. Their high-pitched whistles may be mistaken for bird calls. They typically are found in and near grasslands in the northern quarter of the state.

 

Total length: 14–16½ inches; tail: 4½–6¼ inches; weight: ¾–1 pound (spring), 1–1½ (fall)

Media
Photo of plains pocket gopher
Title
Plains Pocket Gopher
Body

The plains pocket gopher is a small stocky rodent with a stout neck, broad head, short legs, and short tail, varying in color from light to dark brown or blackish on top, sometimes with white on the belly or throat. The claws on its front middle toes are long and sharp for digging. It has large, fur-lined cheek pouches, or pockets, that extend from the sides of the face near the mouth to the shoulders. 

 

Plains pocket gophers live in open habitats, such as grasslands, prairies, pastures, meadows, and cultivated fields of clover or alfalfa. They build extensive underground tunnel systems and prefer areas with deep, moist soil. Mounds from creating burrows, often resembling prairie dog mounds or large mole mounds, can be seen in golf courses, prairies, or hay fields. They are found across the northern half of the state and in east-central Missouri.

 

Total length: 7½ –13¾ inches; tail: 2–4½ inches; weight: 5–18 ounces 

Body

This small, slender ground squirrel has 13 alternating light and dark stripes running along the back and sides from head to rump. The light stripes are yellowish to white, and the dark ones are blackish to reddish brown, broken by a series of light spots. It has large eyes and small ears set low on the head, and a slightly bushy tail about half as long as the body. They live in grassland habitats in northwestern and southwestern Missouri.

 

Total length: 7–12½ inches (tail: 2½–5 inches); weight: 4–5 ounces (spring), 8–9 ounces (fall)

Media
Black-tailed jackrabbit photo
Title
Black-Tailed Jackrabbit
Body

Extra-long ears and very large hind legs and hind feet set this species apart from cottontails. Jackrabbits have somewhat lanky bodies and short, fluffy tails. The fur is buffy gray on the upper side and white underneath. The insides of the ears usually have a black mark at the top. 

 

Jackrabbits prefer open areas with short vegetation. Although populations are doing well in western states, they are state endangered in Missouri. In the mid-1900s, they were found in western counties south of the Missouri River, often in farm areas with pastures, but their numbers have declined with changing land use practices. Very few have been sighted in Missouri over the past three decades. 

 

Total length: 18–26 inches; tail: 2–4 ½ inches; weight: 4–8 pounds

Title
How to Report
Body

MDC needs the following information with report submissions:

  • Species 
  • Date and time of observation
  • Number of individuals observed and number of young in group
  • Location (county and estimated GPS coordinates)
  • Status (alive, trapped, road-killed, etc.)
  • Your name, address, phone number, and/or email
  • Photos if you have them
Report to

Shelly Colatskie

Nongame Mammal and Bat Ecologist
Missouri Department of Conservation
2901 W. Truman Blvd
Jefferson City, Missouri 65109
573-522-4115 ext. 3282